Fundraiser

Introductie

Het is alweer ruim 15 jaar geleden dat we voor het eerst in contact kwamen met de Kaumuzya Basic School, een school in de Southern Province van Zambia ongeveer 185 km ten zuiden van de hoofdstad Lusaka. Samen met de lokale community hebben we een stichting opgericht met initieel als doel het ondersteunen van (half)weeskinderen bij het krijgen van onderwijs, door het betalen van de schoolkosten. Later zijn hier meer doelstellingen bijgekomen echter de steun aan de weeskinderen blijft de prioriteit.

In de periode die achter ons ligt, hebben er dankzij onze donateurs en sponsoren diverse projecten kunnen plaatsvinden waarbij de grootste twee het bouwen van een dokterspost en twee klaslokalen waren. Echter de tijd staat niet stil en dankzij de projecten heeft de school met name de laatste twee jaren ontzettende vooruitgang geboekt. Waren het in 2007 nog geen 200 leerlingen, nu zijn er meer dan 500 leerlingen die les ontvangen op de school in één van de huidige 5 leslokalen (en 1 provisorisch: een afdakje met half hoge muren). Deze enorme toename komt vooral doordat de school nu toestemming heeft gekregen om dankzij de lokalen ook grade 8 en 9 lessen te geven.

Deze grote groei heeft natuurlijk ook andere uitdagingen opgeleverd maar op dit moment heeft een wereldwijd probleem met een zeer grote impact de prioriteit van de school en van ons. Corona heeft niet alleen ons maar ook hun leven volledig overhoopgegooid en de gevolgen hiervan zullen we helaas nog jarenlang merken.

Een sociaal vangnet in Zambia bestaat niet, een totale lock-down of een intelligente lock-down is dan ook onmogelijk en onmenselijk. Mensen moeten eten en daarvoor moeten mensen geld verdienen. Echter binnen de beperkingen die men heeft, doet iedereen zijn best om toch zoveel mogelijk veilig te leven gebaseerd op adviezen van de overheid. 

De eerste door de overheid opgelegde regels waren het sluiten van alle plekken waar veel mensen samen komen zoals restaurants, bars en bioscopen en het verplicht dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer en op andere plekken waar mensen elkaar ontmoeten.

Voor scholen als de onze betekende dit in de eerste fase totale sluiting. Deze sluiting geldt nog steeds behalve voor examenklassen en laatste jaars studenten met de verplichting om een mondkapje te dragen.

De verwachting is dat na de vakantie, eind augustus, de scholen weer volledig open zullen gaan. Op dat moment is het belangrijk dat er veilig en verantwoord les kan worden gegeven. De overheid doet zijn best, maar mist gewoon de middelen om dit allemaal te doen en daarom willen we de school hiermee helpen. Daarbij hebben we jullie hulp nodig en vandaar deze fundraiser.

Klik  onder de foto op “help de leerlingen Corona te voorkomen” en daar leest u alles over deze fundraiser/inzamelingsactie. Meedoen kan al vanaf eenmalig 5 euro.